Iberian kinkku

Jamon IbericoJamón ibérico eli pata negra on ilmakuivattujen lihojen kiistelemätön ykkönen. Laitumella tallustellut, tammenterhoja popsinut iberian porsas ja siitä jopa neljä vuotta huolella kypsytetty kinkku on espanjalaisen gastronomian huipulla vertaansa vailla.

Iberian kinkku eroaa serranon kinkusta, sillä porsaat ovat eri rotua. Liha on tummempaa ja rasvassa on rikkaampi maku. Ibericoa on kahdenlaista, tavallista (ibérico de cebo) sekä tammenterho-ibericoa (ibérico de bellota). Molemmat kinkut ovat vapaasti laiduntavista porsaista, mutta jälkimmäisen ruokavalioon kuuluu myös tammenterho. Se antaa kinkkuun pehmeän pähkinäisen jälkimaun.

Tarjoilusuositus

Iberico kruunaa tapas-pöydän. Pitkään kypsynyt manchego-juusto ja maukkaat oliivit sopivat hyvin kinkun kanssa tarjoiltaviksi. Ibericon makuun pääsee myös erinomaisesti kun sitä nauttii sellaisenaan, hyvän punaviinin tai kuohuviinin kera.

5 kg:n lavassa on syötävää noin 2 kg, se sopii pienempiin juhliin (40 vierasta) ja arkikäyttöön. 8 kg:n kinkussa on sen sijaan jo noin 4-5 kg syötävää, ja se sopii siten isompiin juhliin (40-100 vierasta), sekä tietysti myös arkikäyttöön.

Säilyvyys

Avaamattomana kokonainen kinkku säilyy huoneenlämmössä noin 3 kuukautta. Avattuna kinkku on parhaimmillaan 3-5 viikkoa.